W dniach od 5 do 9 lipca br sześcioro uczniów wraz  z opiekunem /W. Adamiak/; uczestniczyło w międzynarodowym obozie integracyjnym w Lauenhain pod hasłem

„ Tolerancja i demokracja”. Obóz zorganizowała już po raz dziesiąty - FZZ Stadpark z miejscowości Frankenberg w Niemczech. Na obóz zaproszono przedstawicieli młodzieży z Polski, Węgier, Czech i Niemiec. Obóz był krótki ale bardzo intensywny.

-                          Już pierwszego dnia po przyjeździe na cemping popłynęliśmy „smoczymi łodziami”, duży problem mieliśmy z równoczesnym wiosłowaniem całej załogi

-                          Drugiego dnia rano każda drużyna przygotowała sobie koszulki, a POM południu odbył się turniej w piłce siatkowej na piasku – zajęliśmy I miejsce po bardzo zaciętej walce

-                          Trzeciego dnia zorganizowano wycieczkę do Drezna  – zwiedzaliśmy tam muzeum wojskowe i historyczne. Na zakończenie zwiedziliśmy centrum miasta ze wspaniałą katedrą. Odwiedziliśmy także centrum handlowe gdzie każdy mógł dokonać zakupu pamiątek.

-                          Czwartego dnia –  odbyły się warsztaty na których przedstawiliśmy rzeczy, które najbardziej utkwiły nam w pamięci . Każda grupa przygotowała ciekawe prace plastyczne, które  potem wspólnie omawialiśmy. Tego dnia popołudniu popłynęliśmy statkiem wycieczkowym do parku linowego, który każdy chciał zaliczyć.

-                          Piątego dnia nadszedł czas rozstania.

Podsumowując:  obóz był bardzo ciekawy, sympatyczny i kształcący. Tego roku dopisała nam pogoda.  Wszyscy nasi uczniowie stwierdzili, że chętnie pojadą do Lauenhain w przyszłym roku. Organizatorzy zaprosili nas już,  do Lauenhain w roku 2016.