W rozegranych, po roku przerwy,  w Raciborzu  Mistrzostwach uczestniczyło blisko 90 zawodników i zawodniczek z  8 klubów niesłyszących:  IG Warszawa,  OLIMP Wejherowo, OLIMPIJCZYK Olecko, SPRINT Sławno, Wrocław, UMKSN Poznań oraz gospodarze ODRA Racibórz. Poznań reprezentowało 4 zawodników i 4 zawodniczki pod opieką W. Adamiaka. Rozegrano 6 finałów w trzech kategoriach wiekowych /I – do 16 lat; II – do 19 lat oraz III -  powyżej 19 lat/. W klasyfikacji drużynowej zwyciężył nasz klub UMKSN Poznań przed  Raciborzem, trzecie  miejsce zajął klub z Olecka.  Zdobywcy 3 pierwszych miejsc otrzymali medale i piękne dyplomy a zwycięzcy nagrody rzeczowe.  Najlepsze kluby otrzymały piękne puchary. Niestety nie dopisała pogoda, padający deszcz zmusił organizatorów do przeniesienia części oficjalnej z wręczeniem nagród do przeniesienia na salę gimnastyczną w OSW.  W ekipie poznaniaków najlepszymi zawodnikami byli: wśród kobiet – Sara Plewczyńska – zwyciężczyni biegu, także Alicja Biedna, która była druga tuz za Sarą.  w kat I. Wśród mężczyzn do lat 16 Denis Woźny był V. W kat II zwyciężyła, biegnąca PK Kasia Nowak przed Agnieszką Walkowiak. Wśród mężczyzn w kat II Michał Barski był VI. W biegu kat III Paweł Gierszewski Wywalczył II m przed Markiem Mazalonem.  Podsumowując wyniki mistrzostw należy podkreślić bardzo dobrą formę naszych dziewczyn, które
w dobrym stylu zdobyły upragnione medale, przynoszące klubowi punkty.